Zad.6
a)w klasie jest 26 uczniow. chlopcow jest o 4 wiecej niz dziewczat. ilu jest chlopcow w tej klasie?
b)srednia waga chlopcow wynosi 45 kg a dziewczat 48 kg. ile laczie waza uczniowie tej klasy?
c)jaka jest srednia waga ucznia tej klasy?

TYLKO PISZCIE Z OBLICZENIAMI I ODPOWIEDZIAMI:)

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-09T16:28:29+01:00
Zadanie
a) 26 - 4 = 22
22 : 2 = 11
11 + 4 = 15
11 - dziewczyn
15 - chłopacy
Odp . W tej klasie jest 15 chłopaków .
b) 45 kg x 15 = 675 kg
48 kg x 11 = 528 kg
528 kg + 675 kg = 1203 kg
Odp : Uczniowie tej klasy łącznie ważą 1203 kilogramów .
c) 1203 kg : 26 = 46,2692307 kg = 46 kg
Odp. Średnia waga ucznia wynosi 46 kilogramów .

Proszę
Magda ;-)
3 5 3