Odpowiedzi

2010-02-09T16:40:44+01:00
⅓-blondynki
¼-rude
⅙--siwe
24-brunetki

⅓+¼+⅙=sprowadzamy do wspólnego mianownika
8/24+6/24+4/24=18/24 /:2
9/12
1-9/12=3/12(¼ po skróceniu)-taką część wszystkich stanowią brunetki których jest 24
x-ilość wszystkich kobiet
¼x=24
x=24:¼
x=96-tyle jest wszystkich kobiet

⅓*96=32-tyle blondynek
¼*96=24-tyle jest rudych
⅙*96=16-tyle jest siwych
spr.32+24+16+24=96
odp.w zakładzie pracowało 96 kobiet

wyliczyłem nawet ile było z różnymi kolorami włosów
1 5 1
2010-02-09T17:22:32+01:00
X- liczba kobiet pracyjacych w zakładzie
1/3 blondynek
1/4 rudowłosych
1/6 siwowlosych
24 brunetki
sprowadzamy do wspólnego mianownika
8/24+6/24+4/24=18/24 /:2
9/12
1-9/12=3/12(¼ po skróceniu)-taką część wszystkich stanowią brunetki których jest 24
x-wszystkie kobiety
¼x=24
x=24:¼
x=96
W tym zakładzie pracowało 96 kobiet.
2010-02-09T17:47:58+01:00
⅓ + ¼ + ⅙ = 4/12 + 3/12 + 2/12 = 9/12
1-9/12 =3/12
24 to 3/12 wszystkich kobiet a wiec 24÷3=8 co daje 1/12
8×12=96 - wszystkie kobiety
Odp. W zakladzie pracowalo 96 kobiet.