Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-09T17:45:22+01:00
M¹=60kg
m₂=40kg
v¹=5m/s
v₂=0m/s
60*5-40*o=-100*Vx
300=-100*Vx /-100
Vx=-3m/s
odp:Łódka odpłynie z prędkością 3m/s

MAM NADZIEJĘ ŻE POMOGŁAM :)
33 3 33
2010-02-09T17:47:18+01:00
Skorzystamy z zasady zachowania pędu.
Oznaczmy:
mc = 60kg - masa chłopca
vc = 5m/s - prędkość chłopca
mł = 40kg - masa łódki
vł - szukana prędkość łódki

Początkowo układ miał pęd:
p1 = mc*vc
Po wskoczeniu chłopca do łódki:
p2 = (mc+mł)*vł

Z zasady zachowania pędu:
p1 = p2
mc*vc = (mc+mł)*vł
vł = mc*vc / (mc+mł) = 60[kg] * 5[m/s] / (60kg+40kg) = 60[kg] * 5[m/s] / 100kg = 3[m/s]

Odp. Prędkość łódki wynosi 3m/s.
37 3 37