Uprość wyrażenia:
a) x[(x+2)(x+3)-x do kwadratu] =
b) (3a+c)[(12c+a)(2a+c)-5ac]=
c) [(3k+2t)(2k+t)-2t do kwadratu](2k do kwadratu -5kt)=
d) [2x(x-1)+2x][(2x+5)(3x-15)-3x do kwadratu][6x do kwadratu -(x+1)(6x-1)]=
e) [2x do kwadratu -(x+1)(x-2)]*3=
f) (3x-5y)(y+2)-5xy=
g) [(2x-3)(x-4)-5x do kwadratu]*(x-3)=

Proszę o zrobienie zadania w pełni, tzn. wszystkie czynności po kolei.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-09T19:05:49+01:00
A) x[x dokwadratu +3x+2x+6-x dokwadratu]= x do potęgi 3 + x do kwadratu + x do kadratu + 6x - x do potegi 3 = 6x o kwadratu + 6x
b) (3a+c)[24ac + 12 c do kwadratu + 2a do kwadratu + ac - 5ac]= (3a+c)[20ac+12c do kwadratu +2a do kwadratu) = 60ado kwadratu *c + 36ac do kwadratu + 6a do potęgi 3+ 20ac do kwadratu + 12 c do potęgi 3 + 2 a do kwadratu c = 62a do kwadratu c + 56 ac do kwadratu+ 6a do potęgi 3 + 12 c do potęgi 3
c) [6k do kwadratu + 3kt + 2 kt + 2t kwadrat - 2 t do kwadratu] (2k do kwadratu - 5 kt) = (6k do kwadratu + 5 kt)(2k do kwadratu - 5kt)=12 k do potęgi 4
d) [2x do kwadratu - 2x +2x][6x do kwadratu - 30x + 15x - 75 - 3x do kwadratu][6x do kwadratu-6x do kwadratu + x - 6x +1]= 2x do kwadratu +3x do kwadratu - 15x - 75 - 5x+1= 5x do kwadratu - 20x - 74
e) [2x do kwadratu - x do kwadratu + 2x -x +2](x-3) = (x do kwadratu +x+2)(x-3)= x do potęgi 3 - 3x + x do kwadratu-3x+2x-6= x do potęgi 3 +x do kwadratu - 2x - 6
f) 3xy + 6x-5y do kwadratu - 10-5xy=-2xy+6x-5y do kwadratu - 10
g) [2x do kwadratu-8x-3x+12-5x do kwadratu](x-3)=(-3x do kwadratu- 11x+12)(x-3)=-3x do potegi 3 + 9 x do kwadratu - 11x do kwadratu + 33x+12x-36=-3x do potęgi 3 - 2x do kwadratu + 45x-36


mam nadzieję że dobrze wyliczyłam :)
pisałam obliczenia od razu i nie przepisywałam początku zadania