Odpowiedzi

2010-02-09T18:12:25+01:00
Oznaczmy:
x - cyfra dziesiątek liczby
y - cyfra jedności liczby

Otrzymana cyfra po wykonaniu odejmowania to:
(10x+y) - (10y+x) = 10x + y - 10y - x = 9x - 9y = 9(x-y)
Ponieważ x i y są liczbami całkowitymi to otrzymana liczba jest podzielna przez 9.
2010-02-09T18:12:43+01:00
X- cyfna dzieciątek tej liczby
y- cyfra jedności liczby

10x+y - liczba dwucyfrowa początkowa
10y+x- liczba dwucyfrowa po przestawieniu cyfr

(10x+y)-(10y+x) = 10x+y-10y-x = 9x - 9y = 9(x-y)
jest podzielna przez dziewięć ponieważ czynnik wyłącząny przed nawias to właśnie 9.
2010-02-09T18:13:10+01:00
52-25=27
27:9=3

64-46=18
18:9=2