Mam proste zadanie :) Trochę pkt za nie daje :0 oczywiście przyznam naj :)

Rozwiąż równianie : (x+3) - (2x-7) + 4 = 13(x-1) + 4(2x+1) -7x

Jeszcze proszę o : rozwiąż nierówność : x/2 > x+1/3

Byłabym wdzięczna gdybyście szybko mi pomogli ! :) proszę z obliczeniami !

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-09T18:37:37+01:00
X+3-2x-7+4=13x-13 +8x+4-28x
x-2x-13x-8x+28x=-13+4-3+7-4
8x=17/:8
x=17/8= 2 1/8

Może być źle
2010-02-09T18:38:42+01:00
(x+3) - (2x-7) + 4 = 13(x-1) + 4(2x+1) -7x
x+3 - 2x+ 7 +4 = 13x -13 +8x + 4 -7x
x-2x -13x - 8x+7 x = -13 + 4 -3 - 7 - 4
-15x = -23 / (-15)
x = 1⁸/₁₅

x/2 > x+1/3
x/2-x > ⅓ / *2
x - 2x > ⅔
-x > ⅔ / :(-1)
x< -⅔

rozwiązaniem będzie zbiór (-∞; -⅔ )