Pierwsza lekcja rozpoczyna się o 8:15 , Przerwy po czwartej i piątej lekcji trwają po 20 minut, natomiast wszystkie pozostałe przerwy są dziesięciominutowe. Robert ma w poniedziałek 5 lekcji. Każda trwa 45 minut. O której godzinie skończy zajęcia?

proszę z obliczeniami :)

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-09T19:05:18+01:00
8:15 + 45min = 9:00
9:00 + 10min = 9:10
9:10 + 45min = 9:55
9:55 + 10min = 10:05
10:05 + 45min = 10:50
10:50 + 10min = 11:00
11:00 + 45min = 11:45
11:45 + 20min = 12:05
12:05 + 45min= 12:50

Robert skończy lekcje o 12:50, ponieważ przerwa po piątej lekcji się nie liczy, gdyż idzie już do domu.
1 5 1
2010-02-09T19:07:36+01:00
Więc tek:

(1 lekcja) 8:15+0:45=9:00
(10 min przerwy)9:00+0:10=9:10
(2 lekcja)9:10+0:45=9:55
(10 min przerwy)9:55+0:10=10:05
(3 lekcja)10:05+0:45=10:50
(10 min przerwy)10:50+0:10=11:00
(4 lekcja)11:00+0:45=11:45
(20 min przerwy)11:45+20=12:05
(5 lekcja)12:05+45=12:50


Odp:Robert w poniedziałek skończy zajęcia o godzinie 12:50

Proszę bardzo i liczę na naj
1 4 1