Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-09T19:10:23+01:00
X+y=2
x-y=0

z 1 równania wyciągasz wzór na x, tzn, x zostaw na lewej stronie znaku =, a całą resztę przenieś na prawą stronę znaku =

pamietaj, przenosząc coś na drugą stronę, zmień znak przed liczbą

x=2-y
teraz ten wzór na x podstaw pod 2 równanie, tzn, w miejsce x wpisz to, co było wyżej
2-y-y=0
-2y=-2
y=2:2
y=1

x=2-1=1


x=1
y=1

spr. 1+1=2
2=2

1-1=0
0=0
1 5 1
2010-02-09T19:12:08+01:00
∑ x+y=2
∑ x-y=0

x=-y+2 (przekształcam pierwsze równanie tak żeby został x, i ten x podstawiam do drugiego), czyli:
-y+2-y=0
-2y+2=0
2y=2 /2
y=1 (teraz y podstawiay do pierwszego równania x=-y+2), czyli:
x=-1+2
x=1
czyli x=1, y=1.
:)