Zad.1
samochód miał do przebycia 51 km. W ciągu 3/5 h jechał z prędkością 45km/h. Następnie jechał z prędkością 1km/min. W jakim czasie przebył całą drogę?
zad.2
Motocykl przebył drogę 84 km w ciągu 2 godzin i 24 minut. O ile trzeba zwiększyć prędkość średnią, żeby tę drogę przebyć w ciągu 2 godzin i 6 minut?
zad.3
W czasie wakacji codziennie jeżdżę na rowerze. Przez 24 minuty jadę z prędkością 10km/h, a przez następnych 18 minut z prędkością 8km/h.
a) z jaką przeciętną prędkością odbywam codzienną jazdę na rowerze?
b) ile kilokalorii zużyję w czasie tygodniowej takiej jazdy, jeżeli w czasie jazdy na rowerze z prędkością 10 km/h zużywa się 270 kcal
zad.4
Adam dojeżdza do szkoły tramwajem. Drogę z domu do przystanku tramwajowego pokonuje pieszo z prędkością 8 m/min w czasie 0,05 h, a tramwajem - z prędkością 60 km/h w czasie o 3 minuty dłuższym. Czy prawdą jest, że:
a) z domu do szkoły ma 6 km.?
b) W ciągu tygodnia pokona więcej niż 60 km.?
zad.5
Rowerzysta jedzie z szybkością 30 km/h. Jaką drogę pokonuje rowerzysta w ciągu 1 minuty?
zad.6
Uzupełnij tabelę zamieniając odpowiednio jednostki
km/h | 72 | ... | ... | ... |
m/min |.... | 200 | .... | 360 |
m/s |... |... |10 |.... |


Proszę o rozwiązania z rozpisaniem

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-09T21:35:38+01:00
Odp. zad. 1
3/5 h = 36 min.
45÷60 = 0,75
0,75 x 36 = 27 km - tyle przejechał w 3/5 h
51 - 27 = 24 km
24 km = 24 min
36 + 24 = 1 h
Samochód jechał 1 godzinę

odp. zad. 2
(84 : 144 min) × 60 min. = 35 km
(84 : 126min.) × 60 min = 40 km
40 - 35 = 5
Prędkość średnią trzeba zwikszyć o 5 km/h.

odp. zad. 3
a) 10 + 8 = 18
18 :2 = 9 km/h - średnia prędkość jazdy na rowerze
b) 270 ÷ 10 = 27
27 × 9 = 243 kcal
243 × 7 dni tygodnia = 1701 kcal