Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-09T19:33:25+01:00
A) -7 (x+2) +4 = -3x
-7x-14+4=-3x
-7x+3x = 14-4
-4x = 10 / :(-4)
x = -¹⁰/₄ = - 2 ½

b) 1 - 2x + 5 / 3 = 4
-2x = 4 -1-5 / 3
-2x = 3-5 / 3
-2x = ⁴/₃ / :(-2)
x = - ⅔

c) -4 (1/2x - 2) - 4 = 2 (-x + 2)
-2x +8 -4 = -2x +4
-2x +2x = 4+4-8
0 = 0

d) x/2 - x/3 + 1 = 1/6 (x+6)
x/2 - x/3 + 1 = 1/6x+1 / *6
3x-2x+6 = x+6
3x-2x-x = 6-6
0 = 0

e) x - 2/3 - 2x+1/4 + x/6 = - 1/2 /*6
6x -4-12x+³/₂+x = -3
6x-12x + x = -3+4 -³/₂
-5x = -½ / :(-5)
x = ¹/₁₀ = 0,1
1 5 1
2010-02-09T19:36:22+01:00
A) -7x-14+4=-3x
-7x+3x=14-4
-4x=10
x=2,5

b) -2x=4-5/3-1
-2x=12/3-5/3-3/3
-2x=4/3
x=-4/6

c) -2x+8-4=-2x+4
-2x+2x=4+4-8
0=0 układ ma mieskończenie wiele rozwiązań

d)
x/2-x/3+1=1/6(x+6)
x/2-x/3+1=1/6x+1 pomnożyc obustronnie przez 6
6x/2-6x/3+6=x+6
3x-2x+6=x+6
3x-2x-x=6-6
0=0 kład ma mieskończenie wiele rozwiązań

e) x-2/3-2x+1/4+x/6=-1/2 pomnożyć obustronnie przez 12
12x-8-24x+3+2x=-6
12x-24x+2x=-6+8-3
-10x=-1
x=1/10