Odpowiedzi

  • MO01
  • Początkujący
2010-02-09T19:35:24+01:00
23x5zł + 17x 2zł +1x1zł = 150zł
23+17+1=41
115+34+1=150

pięciozłotówek było 23
dwuzłotówek było 17
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-09T19:37:45+01:00
1zł - 1szt.
2 zł - x
5zł - y
Suma w złotych=150 zł
Suma monet w sztukach=41 szt.

x+y+1=41
2x+5y+1=150

x+y=41-1
x+y=40
x=40-y
podstawiamy do drugiego zadania w miejsce x

2(40-y)+5y+1=150
80-2y+5y+1=150
3y=150-81
3y=69
y=23

x=40-y
x=40-23
x=17

spr.
17+23+1=41szt.
2*17+5*23+1=34+115+1=150zł
odp.
Monet 5 złotowych było 23szt., a 2 złotowych 17 szt.
pozdrawiam:)