Zadanie z działu "mnożenie jednomianów przez sumy algebraiczne,, Polecenie: Zapisz jak najprościej.

a) 2a(b-3)-2b(a-3)=
b) a(a+b)+a(a-b)+b(b+a)+(b-a)=
c) 5a(a-2)+2a(a+5)=
d) 3(a+2b-3c)-2(a-2c)+5(c-b)-(a+b)=
e) 8x(x+y)-2y(y-x)+½(6x²+8x²)-2(y²+5xy)=
f) brak-------------
g) brak-------------
h) 0,2(5a+10b)-7(0,1a-b)+a-b=



Proszę o szybką odpowiedź !!!!!!!!!!!!!

3

Odpowiedzi

2010-02-09T19:59:31+01:00
A) 2a(b-3)-2b(a-3)=2ab-6a-2ab+6b=-6a+6b
b) a(a+b)+a(a-b)+b(b+a)+b(b-a)=a²+ab+a²+ab+b²+ab+b²+ab-a=2a²+4ab+2b²
c) 5a(a-2)+2a(a+5)=5a²-10a+2a²+10a=7a²
d) 3(a+2b-3c)-2(a-2c)+5(c-b)-(a+b)=3a+6b-9c-2a+4c+5c-5b-a-b=0
e) 8x(x+y)-2y(y-x)+½(6x²+8x²)-2(y²+5xy)=8x²+8xy-2y²+2xy+3x²+4x²-2y²-5xy=15x²+5xy-4y²
f) brak-------------
g) brak-------------
h) 0,2(5a+10b)-7(0,1a-b)+a-b=a+2b-0,7a+7b+a-b=1,3a+8b
2 3 2
2010-02-09T19:59:55+01:00
A) 2a(b-3)-2b(a-3)=2ab-6a-2ab+6b = 6a+6b
b) a(a+b)+a(a-b)+b(b+a)+(b-a)=a²+ab+a²-ab+b²+ab+b-a=2a²+ab+b²+b-a
c) 5a(a-2)+2a(a+5)=5a²-10a+2a²+10a=5a²+2a²=7a²
d) 3(a+2b-3c)-2(a-2c)+5(c-b)-(a+b)=3a+6b-9c-2a+4c+5c-5b-a-b=0
e) 8x(x+y)-2y(y-x)+½(6x²+8x²)-2(y²+5xy)=8x²+8xy-2y²+2xy+3x²+4x²-2y²-10xy=15x²+20xy-4y²
f) brak-------------
g) brak-------------
h) 0,2(5a+10b)-7(0,1a-b)+a-b=a+2b-0,7a+7b+a-b=1,3a+8b
2010-02-09T20:02:28+01:00

a) 2a(b-3)-2b(a-3)=-6a-6b
b) a(a+b)+a(a-b)+b(b+a)+(b-a)=2a²+ab+b-a+b²
c) 5a(a-2)+2a(a+5)=7a²
d) 3(a+2b-3c)-2(a-2c)+5(c-b)-(a+b)=0
e) 8x(x+y)-2y(y-x)+½(6x²+8x²)-2(y²+5xy)=15x²+5xy-4y²
f) brak-------------
g) brak-------------
h) 0,2(5a+10b)-7(0,1a-b)+a-b=0,1a+8b