Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2009-10-11T12:34:43+02:00
34 i 3/4 kg=34,75 kg - waga pierwszej skrzynki
36,3 kg - waga drugiej skrzynki
6 i 3/4 kg=6,75 kg-waga trzech pustych skrzynek
x - waga trzeciej skrzynki
110 kg - waga zebranych jabłek

(34,75+36,3+x)-6,75=110
34,75+36,3+x-6,75=110
64,3+x=110
x=110-64,3
x=45,7

Trzecia skrzynka ważyła 45,7 kg (jest to waga jabłek w niej + waga samej trzeciej skrzynki)

Jeśli założyć że wszystkie skrzynki były jednakowe to jedna skrzynka ważyła 6,75:3=2,25 kg, wtedy jabłka w trzeciej skrzynce ważyły 45,7-2,25=43,45 kg .



2009-10-11T14:14:54+02:00
34i trzy czwartekg+36,3kg=34,75kg+36,3kg=71,05kg
6 i trzy czwarte:3=dwadzieścia siedem czwartych razy jedna trzecia=dziewiec czwartych
dziewiec czwartych razy 2=dziewiec drugich= 4 i jedna druga
71,05-4,5=66,55
110kg-66,55kg=43,45kg
odp:jadłka w trzeciej skrzynce warzyły 43,45kg

ps. ja tez to zad. maiłam na zadanie domowe:)
1 5 1