Odpowiedzi

2010-02-09T20:16:48+01:00
Basia = x - 3
ewelina = x
agnieszka = x-3 + 7

x+x - 3 + x -3 + 7 .. redukujemy wyrazy podobne .. 3x +1 = 46
skracając 3x = 45 45 : 3 = 15

czyli basia ma 15-3=12
ewelina ma 15
agnieszka ma 12 + 7 = 19

Za 10 lat basia będzie miała 22 , ewelina 25 ,a agnieszka 29

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-09T20:18:26+01:00
Basia x-3
Agnieszka (x-3)+7
Ewelina x

46= x-3+ (x-3)+7+x
46=x-3+x-3+7+x
46=3x+1
3x=46-1
3x=45/3
x=15

Basia x-3=15-3=12
Agnieszka (x-3)+7=(15-3)+7=19
Ewelina x=15

Odp:ZA 10 lat Basia będzie miała:12+10=22 lata
ZA 10 lat Agnieszka będzie miała:19+10=29 lat
ZA 10 lat Ewelina będzie miała:15+10=25 lat