Odpowiedzi

2010-02-09T20:16:28+01:00
A)
y+2-(3-x)=0
x-2=5-(2-y)

y+2-3+x=0
x-2-5+2-y=0

x+y=1 ----->x=1-y
x-y=5

1-y-y=5
-2y=4
y=-2
x=1-(-2)
x=3
1 4 1
  • Użytkownik Zadane
2010-02-09T20:19:22+01:00
Y+2-(3-x)=0
x-2=5-(2-y)

y+2-3+x=0
x-2=5-2+y

x+y= 1/-1
x-y=5

-x-y=-1
x-y=5
--------------
-2y=4/÷-2
y=-2


x-2=5-(2-y)
x-2=5-(2-2)
x-2=5-2+2
x=5-2+2+2

x=7
y=-2

Prosze o naj i POZDRAWIAM

1 5 1
2010-02-09T20:19:58+01:00
Klamerka pod spodem to będzie jako jeden układ

{y+2-(3-x)=0
{x-2=5-(2-y)

Przerzucasz x i y na lewo a liczby na prawo i wychodzi

{y+x=1
{x-y=5

dodajesz stronami czyli góra + dół wychodzi

2x=6 /2
x=3

podstawiasz do górnego wzoru pod x 3 i wychodzi

y+3=1

przerzucasz 3 na lewo ze zmianą znaku i wychodzi

y=-2

1 4 1