Odpowiedzi

2010-02-09T21:07:25+01:00
GAZELA :

Barwa grzbietu i boku jest taka sama, różne osobniki posiadają różne odcienie od brązowego do białego. Brzuch i wewnętrzne strony kończyn są białe. Samce i samice posiadają rogi o długości 35 cm.

Cechy charakterystyczne:
Długość 1 m

Występowanie, siedliska: Północna i wschodnia Afryka, Półwysep Indyjski, Azja środkowa. Żyje na wysokości nawet do 6000 m n.p.m. ale głównie przebywa na terenach stepowych i pustynnych.

Tryb życia: Gazele żyją w stadach po 10 sztuk, jednak zdarzają się stada po kilkaset osobników. Tak duże zgrupowania powstają w okresie jesiennym, kiedy to małe stada łączą się ze sobą w poszukiwaniu nowych żerowisk.

Rozmnażanie: Ciąża trwa przez okres 6 miesięcy. Młode osobniki już po kilku dniach zyskują pełną sprawność fizyczną.

GEPARD :

Szeroka klatka piersiowa, wąska talia, głowa mała z krótkim pyskiem, niewielkie, zaokrąglone uszy, futro płowe, posiada dużo czarnych plamek. Gepardy wydają wiele różnych dźwięków, np. potrafią miauczeć, szczekać, mruczeć, ćwierkać, syczeć. Nie potrafią za to ryczeć. Zaliczane są do najszybszych zwierząt lądowych, mogą osiągać maksymalną prędkość do 113 km/h.

Cechy charakterystyczne

Długość 112-135 cm
Długość ogona 35-58 cm
Waga 38-58 kg samce
30-42 kg samice

Występowanie, siedliska: Głównie południe Afryki. Żyje na terenach otwartych, sawannach i półpustyniach.

Tryb życia: Gepardy nie są zwierzętami stadnymi, chociaż samce pochodzące z tego samego miotu czasem tworzą małe grupki. Samice żyją w samotności. Prowadzą dzienny tryb życia.
Długość życia geparda dochodzi do ponad 20 lat.

Polowania: Gepardy są zwierzętami, które przy polowaniach wykorzystują swój wzrok i szybkość, raczej nie polują z ukrycia. Ścigają swoją ofiarę przez czas ok. jednej minuty, są bardzo szybkie. Po schwytaniu zdobyczy czekają na kolejną nie marnując energii na poszukiwania.

Odżywianie: Małe ssaki np. impale, gazele, zające, młode gnu.

Rozmnażanie: Ciąża trwa 90-95 dni, po niej przychodzą na świat młode osobniki w ilości 3-5 i ważące każdy 150-300 g. Pozostają z matką do ok. 13-20 miesiąca swojego życia.

Zagrożenia ze strony zwierzęcia: Gepard nie atakuje ludzi, mało jest także przypadków ataku zwierząt gospodarskich.

Ochrona: Gepardy są zwierzętami zagrożonymi wyginięciem, znajdują się pod ścisłą ochroną międzynarodowych konwencji.

HIENA PRĘGOWANA

Występowanie, siedliska: Afryka (m.in. Sudan, Kenia, Egipt, Tanzania i Etiopia), zachodnia i środkowa Azji, Azerbejdżan, wschodnia Gruzja. Hieny żyją na stepach, kamienistych pustyniach, terenach z zaroślami, górskich wyżynach do 2500 m n.p.m.

Cechy charakterystyczne

Długość bez ogona 95-120 cm
Długość ogona 25-33 cm
Waga 26-42 kg

Sierść o ubarwieniu zmiennym, jasnożółte, do szaro-brązowego. Posiada charakterystyczne ciemne pręgi na bokach ciała i na udach.

Polowania: Hieny atakują starsze i słabe mniejsze ssaki, gady, owady ptaki.

Odżywianie: Padlina, resztki ciała ofiar porzuconych przez inne drapieżniki, warzywa i owoce.

Rozmnażanie: Ciąża trwa ok. 90 dni, młode przychodzą na świat w ilości 2-4, mają zarośnięte uszy i są ślepe.

Rozwój: Karmienie mlekiem matki odbywa się do 2. miesiąca życia.


LAMPART :

Lampart to zwierze podobne wyglądem do tygrysa, jednak mniejsze od niego i posiadające inną w wyglądzie sierść, która jest błyszcząca i posiada ciemne, okrągłe plamy o średnicy do ok. 2 cm, gęsto występujące na całym ciele. Kolor sierści na grzbiecie jest żółto-pomarańczowy, na brzuchu biały. Występują także całkowicie czarne osobniki, u których występuje więcej ciemnego pigmentu. Budowa ciała lamparta pozwala na wykonywanie skoków na długość do 8 metrów, do tego jest bardzo szybki i zwinny, jednak po krótkim czasie osiąga zmęczenie.

Inne nazwy: pantera, leopard, rysiec

Występowanie, siedliska: Obszar całej Afryki poza pustyniami, środkowej i południowej części Azji. Żyje na terenie sawanny, wilgotnych lasów, równin i gór.

Cechy charakterystyczne

Wysokość 50-78 cm
Długość z ogonem 100-159 cm
Długość ogona 58-110 cm
Waga 30-40 kg samica
50-65 kg samiec

Tryb życia: Lamparty żyją zazwyczaj w pojedynkę, czasem w stadach rodzinnych w ilości do 6 osobników. Prowadzą nocny tryb życia, kiedy to polują, w dzień odpoczywają. Terytorium zajmowane przez samca ma powierzchnię o wielkości do 40 km. Przeciętna długość życia lamparta wynosi ok 20-25 lat.

Polowania: Lampart poluje na mniejszą zwierzynę, np. lisy, zające, gryzonie. Wykorzystuje do tego swoją zwinność i szybkość, jednak nie jest w stanie długo podążać za ofiarą ze względu szybkiego zmęczenia. Czasami upolowaną ofiarę wciąga na drzewo w jego konary.

Odżywianie: Pokarmem lamparta jest zwierzyna drobna głównie lisy, zające, mangusty, perliczki, węże, jaszczurki, ryby, młode antylopy, świnie rzeczne, szakale, gryzonie, małe małpy, wiewiórki, czasami, ale rzadko poluje na bawoły i antylopy nilgau.

Rozmnażanie: Ciąża trwa 90-112 dni. Młode osobniki tuż po porodzie ważą ok 300 g, rodzą się w ilości 1-6. do ok. 8 dnia życia są ślepe.
Rozwój: Lampart karmiony jest mlekiem matki przez okres do 7 miesięcy życia. Dojrzałość płciową uzyskuje w wieku 2,5 do 3 lat.

Zagrożenia ze strony zwierzęcia: Starsze osobniki, a także chore i osłabione mogą atakować zwierzynę hodowlaną w gospodarstwach rolnych, zdarzają się również rzadkie ataki na ludzi.

Ochrona: Są gatunki lamparta bardzo zagrożone całkowitym wyginięciem. Należą do nich: lampart amurski, nimr, anatolijski, berberyjski. Również zagrożone wyginięciem, jednak mniej od w.w. są gatunki: lampart chiński, jawajski, cejloński, perski, synajski, zakaukaski, Panthera pardus dathei.


są to jeszcze lew, słoń afrykański, żyrafa, szympans, struś - uważam że bez sensu jest wypisywanie bo na wikipedi masz wszystko.
1 2 1