Odpowiedzi

2010-02-10T14:54:59+01:00
2010-02-10T14:58:58+01:00
Zad.5
2000-1960=40 40/4=10
12/4=3

10+3=13
odp.Będą rozgrywane po raz trzynasty.

zad.7
4+6+4+5+6=25
25/5 (ilość graczy)=5

odp. Maciek musi zdobyć 5 punktów

zad.8
9km+12km=21 km

Odp.odległość turysty od chroniska wynosi 21km.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-10T15:53:32+01:00
Zad5

1960 -I
1964 - II
1968 - III
1972 - IV
1976 - V
1980 - VI
1984 - VII
1988 - VIII
1992 - IX
1996 - X
2000 -XI
2004 - XII
2008 - XIII
2012 -XIV
prawidlowa odp to c) po raz czternasty

Zad 6

120m = 12000cm
80m= 8000cm
po zmniejszeniu wymiary beda takie:
12000 : 8000 = 1,5cm
8000:8000 = 1cm
p=1,5cm * 1 cm = 1,5 cm²
czyli odp a)

Zad 7
4+6+4 + 5+6+ x = 25 +x
(25 +x):6 = 5

x=5

odp c) Maciek musial zdobyc 5 pkt

Zad 8
przez x oznacze odleglosc
9² + 12² = x²
81+144 = x²
x² = 225
x=15
prawidlowa odpowiedz to c) 15 km

Zad 11
x-szerokośc
x+4 - długośc
x+x+x+4+x+4=44
4x+8=44
4x=44-8
4x=36/4
x=9

szerokosc - 9 cm
długośc - 9+4 = 13 cm

Zad 12
x- widokówki
x+42 - zdjęcia
x+x+42=98
2x+42=98
2x=98-42
2x=56
x=28
widokówki - 28
zdjęcia 28+42 = 70

Zad 15
90%*10 kg = 9 kg -tyle wody posiadaja zebrane grzyby
80% * 9 kg = 7,2 - tyle wody utraciły
10 - 7,2 = 2,8 kg - tyle zostanie grzybów

Zad 16
100% - 30% = 70%

70% ------------ 49 zl
100% ----------- x zl

x=(49*100)/70
x= 70
Odp:
Płyta przed obniżka kosztowala 70 zł

Zad 19
Pole podłogi
300cm*218 cm = 65400 cm²

pole jednej plytki
20 cm* 20 cm = 400 cm²

65400 cm² : 400 cm² = 163,5
Należy kupić 164 sztuk płytek