III. minus cztery i siedemdziesiąt pięć setnych podzielić na dwie i jedną dziewiątą razy nawias minus dwie dziewiąte po nawiasie równa się.
IV. nawias kwadratowy dwie i pięć dziesiąte odjąć nawias zwykły minus jedną czwartą zamknąć nawias i zamknąć kwadratowy podzielić nawias minus jeden i pięć dziesiątych zamknąć nawias zwykły równa się.

szybko na jutro < 33

1

Odpowiedzi

2010-02-10T16:21:33+01:00
III - 4,75 : 2 1/9 * (-2/9) =
= -19/2 * (-9/19) * (-2/9) =
= 1/2
IV (2,5 - ( -1/4)) : (-1,5) =
= 2,75 : (-1,5)
= 1 5/6 (jeden i pięc szóstych)