Wykonaj działania : tylko pokolei a nie od razu wynik !!!!!!
a) 6(x-4)-2= ?
b) 2(x+1)-3(x-1) = ?
c) -3(y-2)+4(y+2) =
d) 5(x-y-1)-4(x+2) =
e) 2(3a+b)-2(a-b) =
f) jedna druga(4x-4)-2x
g) x(x-1)-3(x²-x) =
h) 5a(a-3)-3a(a-5)=
i) 3x(x+jedna trzecia y ) -2y(jedna druga x - jedna druga)=

3

Odpowiedzi

2010-02-10T18:35:26+01:00
A) 6(x-4)-2= 6x - 24 -2 = 6x - 26
b) 2(x+1)-3(x-1) = 2x+2-3x+3=-1x+5
c) -3(y-2)+4(y+2) = -3y+6+4y+8=y+14
d) 5(x-y-1)-4(x+2) = 5x-5y-5-4x-8=x-5y-13
e) 2(3a+b)-2(a-b) = 6a+2b-2a+2b=4a+4b=4(a+b)
f) jedna druga(4x-4)-2x = 2x-2-2x = -2
g) x(x-1)-3(x²-x) = x²-x-3x²+3x = 2x²+2x = 2(x² +x)
h) 5a(a-3)-3a(a-5)= 5a²-15a-3a²+15a = 2a²
i) 3x(x+jedna trzecia y ) -2y(jedna druga x - jedna druga)= 3x²+xy-xy+y = 3x²+y
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-10T18:40:43+01:00
A) 6(x-4)-2 =6x-24-2=6x-26
b) 2(x+1)-3(x-1) =2x+2-3x+3=-x+5
c) -3(y-2)+4(y+2) =-3y+6+4y+8=y+14
d) 5(x-y-1)-4(x+2) = 5x-5y-5-4x-8=x-5y-13
e) 2(3a+b)-2(a-b) =6a+2b-2a+2b=4a+4b
f) jedna druga(4x-4)-2x =2x-2-2x=-2
g) x(x-1)-3(x²-x) = x²-x-3x²+3x=-2x²+2x
h) 5a(a-3)-3a(a-5)=5a²-15-3a²+15=2a²
i) 3x(x+jedna trzecia y ) -2y(jedna druga x - jedna druga)=
=3x²+xy-xy+y=3x²+y

Monik17 masz źle w podpunkcie g) to po pierwsze, a po 2 nie pisze sie koncowych wynikow w niwiasie jak napisalas 4(a+b) to jest blad !!!
6 4 6
2010-02-10T18:45:34+01:00
A.6x-24-2=6x-26
b.2x+2-3x+3=-x+5
c.-3y+6+4y+8=y+16
d.5x-5y-5-4x-8=x-5y-13
e.6a+2b-2a+2b=4a+4b
f. 4/2x - 4/2 - 2x = 4/2x - 8/2 = 2x-4
g. xkwardat -x - 3xkwadrat+3x = xkwadrat -x
h.5akwadrat - 15a - 3akwadrat+ 15=2akwadrat - 15a + 15