Odpowiedzi

2010-02-10T18:37:25+01:00
1 -3x+4y
2 -9x+2y+1
3 x-7y-12
Zad2
4x²-3x-2
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-10T18:41:45+01:00
Hej

1 zadanie 1 przyklad
-5x+2y-4x+5y+6x-3y = -3x-4y
2przyklad:
-2x+3y+3-2y-3x-4+y-4x+2 = -9x+2y+1
3 przyklad:
x-2y-4-2x-5+y-3+2x-6y = x-7y-12


2zadanie
3x do 2 -5x+2+2x-4+x do 2= 9xkwadrat-5x+2+2x-4+xkwadrat=
10xkwadrat-3x-2
2010-02-10T23:46:58+01:00
Przeprowadź redukcje wyrazów podobnych:
-5x+2y-4x+5y+6x-3y=
= -3x+4y

-2x+3y+3-2y-3x-4+y-4x+2=
-9x+ 2y+1

x-2y-4-2x-5+y-3+2x-6y=
=x-7y-12

2.zredukuj wyrazy podobne; ( 3x - nie jest w nawiasie wiec rozumiem że potęga tyczy się tylko x a nie 3 przed x )
3x²-5x+2+2x-4+x²= 4x²- 3x -2