Rodzice z dwójka dzieci w wieku szkolnym wybrali się do Teatru.Przed seansem kupili bilety i program teatralny.
Ile złotych reszty otrzymali z banknotu 100 zł .
Jeżeli bilet normalny kosztował 24 zł a ulgowy 18 zł a program teatralny kosztował 3,20 zł

2

Odpowiedzi

2010-02-10T19:18:25+01:00
100-(24x2+18x2+3.2)
100-(48+36+3,2)
100-87.2=12.8
otrzymali 12zł 80gr reszty
5 1 5
2010-02-10T19:18:43+01:00
24 * 2=48
18 * 2=36
1 * 3,2 =3,2
48 +36 +2,2 =87,2
100-87,2=12,8
Odp. Z banknotu 100 zł otrzymali 12,8 zł reszty.
28 1 28