1.Na skoczni narciarskiej typu K120 liczbę punktów za skok długości x metrów oblicza się według wzoru:
liczba punktów = 60 +(x-120) x1,8
Ile punktów otrzymuje zawodnik za skoki długości 100m, 120k i 130,5m ?

Uwaga.Do punktów za długość skoku dolicza się także punkty za styl.

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-10T20:01:43+01:00
60+(100-120) razy 1,8
40x1,8=72 pkt

60+(120-120)x1,8
60x1,8=108 pkt

60+(130,5-120)x1,8
70,5x1,8=126,9 pkt
79 4 79
2010-02-10T20:05:05+01:00
A. 100m
60+(100-120)*1,8=60+180-216=240-216=24 punkty

b. 120m
60+(120-120)*1,8=60+216-216=60 punktów

c. 130,5m
60+(130,5-120)*1,8=60+234.9-216=60+18.6=78.6 punktów
86 4 86
w ce ma być 78,9 punktów ale ok ;) :)