2.wyłącz wspólny czynnik i oblicz wartość liczbową wyrażeń;
a)a do 2 +1,5a dla a =8,5
b)2ab-2a dla a=1,5 b=1,1
c)5x do2y - 10xy do2 dla x=3,2 y=0,6
d)30x do2 +20x do3 dla x=- jedna druga
3.zmień sumę(różnicę)na kwadrat sumy (różnicy)dwóch wyrazów;
a)9x do2 +12x+4
b)4a do2 +25b do2-20ab
c)x do4 +2x do2 y +y do2
d)jedna druga x do2 +4x+8
e)jedna czwarta x do2 +4-2x
f)-12xy+9x do2 +4y do2

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-11T17:17:20+02:00
2.wyłącz wspólny czynnik i oblicz wartość liczbową wyrażeń;
a)a do 2 +1,5a dla a =8,5
a²+1,5a =a(a+1,5) dla a=8,5
8,5(8,5+1,5)=8,5*10=85


b)2ab-2a dla a=1,5 b=1,1
2a(b-1) = 2*(1,5)*(1,1-1) = 3*0,1=0,3

c)5x do2y - 10xy do2 dla x=3,2 y=0,6
5x²y-10xy²= 5xy(x-2y)
5xy(x-2y)= 5*3,2*0,6*(3,2-1,2)= 9,6*(2)=19,2
d)30x do2 +20x do3 dla x=- jedna druga
30x²+20x³= 10x²(3+2x)
10x²(3+2x) = 10(-1/2)²(3+2*(-1/2))= 10*(1/4)*2=5


3.zmień sumę(różnicę)na kwadrat sumy (różnicy)dwóch wyrazów;
a)9x do2 +12x+4
9x²+12x+4 = (3x+2)²
b)4a do2 +25b do2-20ab
4a²+25b²-20ab= 4a²-20ab+25b²=(2a-5b)²
c)x do4 +2x do2 y +y do2
x⁴+2x²y+y²=(x²+y)²
d)jedna druga x do2 +4x+8
½x²+4x+8=(√2/2x+2√2)²
e)jedna czwarta x do2 +4-2x
¼x²+4-2x = (½-2)²
f)-12xy+9x do2 +4y do2
-12xy+9x²+4y² =(3x-2y)²
2009-10-11T17:24:11+02:00
2.wyłącz wspólny czynnik i oblicz wartość liczbową wyrażeń;
a)a do 2 +1,5a dla a =8,5

a²+1,5a =a(a+1,5)

8,5(8,5+1,5)=8,5*10=85


b)2ab-2a dla a=1,5 b=1,1

2a(b-1) = 2*1,5*(1,1-1) = 3*0,1=0,3

c)5x do2y - 10xy do2 dla x=3,2 y=0,6

5x²y-10xy²= 5xy(x-2y)

5xy(x-2y)= 5*3,2*0,6*(3,2-1,2)= 9,6*(2)=19,2

d)30x do2 +20x do3 dla x=- jedna druga

30x²+20x³= 10x²(3+2x)

10x²(3+2x) = 10(-1/2)²(3+2*(-1/2))= 10*(1/4)*2=5


3.zmień sumę(różnicę)na kwadrat sumy (różnicy)dwóch wyrazów;
a)9x do2 +12x+4

9x²+12x+4 = (3x+2)²

b)4a do2 +25b do2-20ab

4a²+25b²-20ab= 4a²-20ab+25b²=(2a-5b)²

c)x do4 +2x do2 y +y do2

x⁴+2x²y+y²=(x²+y)²

d)jedna druga x do2 +4x+8

½x²+4x+8=(√2/2x+2√2)²
e)jedna czwarta x do2 +4-2x

¼x²+4-2x = (½-2)²

f)-12xy+9x do2 +4y do2

9x²-12xy+4y²=(3x-2y)²