Odpowiedzi

2010-02-10T23:09:26+01:00
X = (600 x 100) : 60
x = 60000 : 60
x = 1000 - cena przed obniżką

1000 x 0,22 = 220 - VAT przed obniżką
600 x 0,22 = 132 - VAT po obniżce

220 - 132 = 88 zł

Zapłacimy podatek mniejszy o 88 zł.
2010-02-10T23:17:03+01:00
Płasz po obniżce o 40% kosztował 600 zł to przed obniżką
600-----60%
x--------100%
600x 100%=x razy 60%
x=600x100% podzielić przez 60%
x=1000 zł
cena brutto spadła o 400 zł.
podatek w cenie brutto stanowi 22 % czyli wyliczamy podatek
400:122*22=72 zł

o 72 zł.