Odpowiedzi

2010-02-11T13:53:17+01:00
(3.3kg-0,5kg):2=2.8kg:2=1.4kg - jeden abruz
1.4kg+0.5kg=1.9kg - drugi arbuz
2010-02-11T13:53:31+01:00
X=waga 1 arbuza
x+0,5kg=waga 2 arbuza

x+x+0,5=3,3kg
2x=3,3-0,5
2x=2,8kg
x=2,8:2
x=1,4

1,4+0,5=1,9
jeden waży 1,4kg a drugi 1,9kg
spr. 1,4+1,9=3,3kg
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-11T13:55:21+01:00
X- waga pierwszego arbuza
x + 0,5 - waga drugiego arbuza

x+ x+ 0,5 = 3,3
2x = 3,3 - 0,5
2x = 2,8 || ÷ 2
x= 1,4 kg
1,4 + 0,5 = 1,9 kg
odp. Pierwszy arbuz waży 1,4 kg, a drugi 1,9 kg.