A) Pan paczkowski przyszedl do cukierni "ptys" i zamowil 500 paczkow na firmowe przejecie.Otrzymal rabat w wysokosci jedna dziesiata wartosci zakupiosego towaru.Ile zaplacil po obnizce pan paczkowski za paczki

b)Bilet normalny z Gdyni Głownej Osobowej do Czerska przez Tczew kosztuje 18zl30gr.mical podruzowal ze swoim psem Tofikiem.Chlopcu przysluguje dwie piate znizki , a Tofikowi dziewiec dziesiatych.Oblicz laczny koszt podruzy Michala z Tofikiem do Czerska?

c)Z jaka sredia predkoscia porusza sie paciag "tur" na trasie Czersk-Chojnice? Odpowiedz wyraz w km na h

(prosze pomuzcie dam naj to mi jest potrzebme na jutro)

2

Odpowiedzi

2010-02-11T14:44:43+01:00
A)
500x1,30=650zł
650X1/10=650/10=65zł
650zł-65zł=585zl

1/10 oznacza jedna dziesiąta
ODP 585zł

b)18,30x3/5=36,6/5=7,32
18,30-7,32=10,98
18,30x9/10=164,7/10=6,47
18,30-16,47=1,83
ODP 1,83-Tofik + 10,98-Michał =12,81zł

C)
30km
45min=45/60h=3/4h
prędkość=droga/czas=30:3/4=30/1x4/3=40/1=40km/h
ODP 40km/h


Cieszę sie że moglam pomoc
Licze na naj
jestem najlepsza wszkole z matmy i jest to na 100% dobrze
pozdrawiam
2010-02-11T14:47:45+01:00
A)
500∧01=50
500-50=450zł
Odp:Po obniżce Pan Czajkowski zapłaci 450zł.

b)
18,3∧0,4=7,32
18,3∧0,9=16.47
18,3-7,32=10,98
18,3-16,47=1,83
10.98+1.83=12,81
Odp: Łączny koszt chłopca z Tofikiem wynosi 12,81zł
c)
Czersk - Chojnice
30km
45min .
45 ÷ 3 = 15
30 ÷ 3 = 10
60 - 45 = 15
30 + 10 = 40

odp. Pociąg ''Tur" Czersk-Chojnice porusza się z prędkością 40/h .