Cennik:
w godz. od 00:00 do 10:00 - 2,50zł za 1 godz.
w godz. od 10:00 do 15:00 - 1zł za 20minut
w godz. od 15:00 do 18:00 - 1zł za 15minut
w godz. od 18:00 do 24:00 - 1zł za 10minut

Zadanie :
Kuba planuje przez godzinę korzystać z internetu w kwiaciarni internetowej. Najmniej zapłaci za pobyt w kwiaciarni w godz. :
A. 9:00-10:00 B.10:00-11:00 C.17:00-18:00 D. 19:00-20:00

2

Odpowiedzi

2010-02-11T14:39:57+01:00
W godz. od 00:00 do 10:00 - 2,50zł za 1 godz.

w godz. od 10:00 do 15:00 - 1zł za 20minut
1.Obliczam koszt na jedn godzine
60/20=3
3*1=3zł -za 1h

w godz. od 15:00 do 18:00 - 1zł za 15minut
1.Obliczam koszt na jedn godzine
60/15=4
4*1=4zł - za 1h

w godz. od 18:00 do 24:00 - 1zł za 10minut
1.Obliczam koszt na jedn godzine
60/10=6
6*1=6zł - za 1h.

Można by było obliczyć koszt jednej godziny w czasie od 10 do 15, ale mam za dużo wolnego czasu i zrobiłem na zaś :]. Prawidłowa odpowiedź to A.
2010-02-11T14:42:22+01:00
A. zapłaci 2,50 zł <--- dobra odpowiedź
B. zapłaci 3,00 zł
C. zapłaci 4,00 zł
D. zapłaci 6,00 zł

Tu są obliczenia:
1 godzina = 60 min
20 x 3 = 60 min
15 x 4 = 60
1 zł x 4 = 4 zł
10 x 6 = 60
1 zł x 6 = 6 zł