Zapisz sumy jednomianów podobnych w prostszej postaci.

a) 6xy - 5xy + 4xy - 3xy + 2xy - xy =
b) 2,5a - a - 4a + 6,5a - 3,5a =
c) 0,3x - 0,4x + 0,5x - 0,6x + 0,7x =
d) jedna druga a do potęgi drugiej + jedna trzecia a do potęgi drugiej + jedna szósta a do potęgi drugiej - 2a =

Dam najlepsza

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-11T14:56:58+01:00
A) 6xy - 5xy + 4xy - 3xy + 2xy - xy = 3xy
b) 2,5a - a - 4a + 6,5a - 3,5a =0,5a
c) 0,3x - 0,4x + 0,5x - 0,6x + 0,7x =0,5x
d) jedna druga a do potęgi drugiej + jedna trzecia a do potęgi drugiej + jedna szósta a do potęgi drugiej - 2a =a do potęgi2 -2a
36 4 36
2010-02-11T14:57:25+01:00
A) 6xy - 5xy + 4xy - 3xy + 2xy - xy =
xy + xy + xy =
3xy

b) 2,5a - a - 4a + 6,5a - 3,5a =
1,5a + 2,5a - 3,5a=
0

c) 0,3x - 0,4x + 0,5x - 0,6x + 0,7x =
-0,1x + (-0,1x) + 0,7x=
0,5x

d) jedna druga a do potęgi drugiej + jedna trzecia a do potęgi drugiej + jedna szósta a do potęgi drugiej - 2a =
(1/2a)^2 + (1/3a)^2 + (1/6a)^2 - 2a =
1/4a² + 1/9a² + 1/36² - 2a =
9/36a² + 4/36a² + 1/36a² - 2a=
14/36a² - 2a =
7/18a² - 2a
17 3 17
2010-02-11T14:59:01+01:00
A) 6xy - 5xy + 4xy - 3xy + 2xy - xy = 3xy
b) 2,5a - a - 4a + 6,5a - 3,5a = 0,5a
c) 0,3x - 0,4x + 0,5x - 0,6x + 0,7x = 0,5x
d) 1/2a² + 1/3a² + 1/6a² - 2a= 3/6a²+2/6a²+1/6a²-2a=a²-2a
15 4 15