Uporządkuj jednomian.
a) 3x × (-x) × 5yz × x × z × (-2)
b)abcbcacab

Zredukuj wyrazy podobne.
a) 2x + 3y - 4z + 5 - 3z + 6 + 4y + 5x - 1
b) 4a + 2b - 5 + 3c + 3a - 8b + 2c - 4

Oblicz wartości wyrażenia 3a - 8b + 2c - 4,
dla a = 3,5, b = -4,1 i c = 0,12.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-11T16:29:24+01:00
Uporządkuj jednomian.
a) 3x × (-x) × 5yz × x × z × (-2)= 30 x3 y z2 (x3 do x do potegi 3 a z2 to z dopotegi 2)
b)abcbcacab= a3b3c3 -->(3 to do potegi 3)
nie wiem dokonca czy to o to w tym chodzilo

Zredukuj wyrazy podobne.
a) 2x + 3y - 4z + 5 - 3z + 6 + 4y + 5x - 1 = 7x +7y -7z +10
b) 4a + 2b - 5 + 3c + 3a - 8b + 2c - 4 = 7a -6b +5c -9


Oblicz wartości wyrażenia 3a - 8b + 2c - 4,
dla a = 3,5, b = -4,1 i c = 0,12.
3*3,5 -8*(-4,1) +2*0,12 -4 = 10,5 + 32,8 + 0,24 - 4 = 39,54

mam nadzieje ze pomoglam :)
27 4 27