Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-12T13:00:23+01:00
Podam rozwiązanie na przykładowych liczbach

P = ½*(a+b)*h
a=10
b=8
h=6
P₁ = ½*(10+8)*6
P₁ = ½*18*6
P₁ = 54

a+0,25a = 1,25a
1,25*10 = 12,5
b+0,25b = 1,25b
1,25*8 = 10
P₂ = ½*(12,5+10)*h
½*22,5*h = 54
11,25h = 54 /:11,25
h = 4,8

6-4,8 = 1,2
1,2/6 = 0,2 = 20%

Wysokość należy skrócić o 20%