Odpowiedzi

2009-10-11T19:40:36+02:00
A1=5i1/3cm
h=1,5cm
P1=(5i1/3*1,5)2=4cm2
P1=P2
a2=4,8cm
P=(a*h)2
h=2P/a
h=(2*4)/4,8=1,4cm
2009-10-11T20:17:14+02:00
P= a*h/2
p= 5 i 1/3 cm * 1,5 cm=4 - jeden trojkat czyli p=4
p= 4,8 cm * h(wysokość) / 2
i teraz trzeba przekształcić wzór
4=4,8cm * h/2 obydwie strony równania mnozymy przez dwa
8=4,8cm * h
h= 8/4,8 cm
h= 8 / 4 i osiem dziesiatych
h= 8 / czterdziesci osiem dziesiatych ( osiem i czterdziesci osiem sie skraca)
h= 1 i cztery szoste = 1 i dwie trzecie

2009-10-11T22:13:06+02:00
P₁ = P₂
a₁ = 5⅓ = 16/3 cm
h₁ = 1½ = 3/2 cm
a₂ = 4⅘ = 24/5 cm
h₂ = ?
P = (a*h)/2 cm²
P₁ = [(16/3)*3/2]/2 = 8/2 = 4 cm²
P₁ = P₂ => P₂ = 4 cm²
P₂ = [(24/5)*h₂]/2
4 = [(24/5)*h₂]/2 / mnożymy razy 2
8 = (24/5)*h₂ / dzielimy przez (24/5)
8/(24/5) = h₂
h₂ = 8*(5/24)
h₂= 40/24
h₂ = 5/3 = 1⅔