A) (1+cosα)(1-cosα)=sin²α

b) ctg²α ×(tg²α-sin²α)=sin²α

c) 1+ctgα=sinα+cosα÷sinα ( to w ułamku po równa się ;])

d) 1+ tg²α=1÷cos²α ( po równa sie w ułamku ;] )

e) sinα÷1-cos²α=1÷sinα ( wszystko w ułamku )

f) (tgα+ctg²α)²=1÷sin²α × cos²α ( po równa sie w ułamku )

g) tgα-ctgα=(tgα-1)(ctgα-1)

h) sin²α-sin²β=cos²β-cos²α


Prosze o jak najszybsze rozwiązanie z góry dziekuje :)

2

Odpowiedzi

2009-10-11T19:59:32+02:00
A) (1+cosα)(1-cosα)=1-cos²α=sin²α-cos²α+cos²α=sin²α
b) ctg²α ×(tg²α-sin²α) = cos²α/sin²α*(sin²α/cos²α-sin²α)=sin²α
c) 1+ctgα=sin²α + cos²α+ cos²α/sin²α=sinα+cosα÷sinα
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-11T20:17:13+02:00
WYSYŁAM WSZYSTKO W ZAŁĄCZNIKU BO NIE UMIEM PISAĆ TRYGONOMETRI W TYM PROGRAMIE .TYLE UMIAŁEM.w zadaniu c wystarczy zamienić ctgα na cosα/sinα i doprowadzić do wspólnego mianownika.Natomiast w zadaniu h)wystarczy przenieść sinα na jedną stronę z przeciwnym znakiem a z βna drugą stronę i wyjdzie z jedynki trygonometrycznej 1=sin²α+cos²α;1=sin²β+cos²β,gdzie l=p