Na wycieczkę Kasia i Marek przeznaczyli łącznie 630 zł. Marek zapłacił o 70 zł więcej niż Kasia.

a) Po ile złotych przeznaczyło każde z nich na wycieczkę?
b) Jaki procent kwoty przeznaczonej na wycieczkę został przeznaczony przez Kasię?

2

Odpowiedzi

2010-02-12T00:40:05+01:00
X-pieniądze przeznaczone przez Kasię
x+70-pieniądze przeznaczone przez Marka
x+x+70=630
2x=630-70
2x=560
x=280zł-tyle przeznaczyła Kasia
280+70=350-tyle przeznaczył Marek
a) Kasia przeznaczyła 280zł ,a Marek 350zł
b)280:620*100%=0,(4)*100%=44,(4)%
odp. Kasia przeznaczyła około 44% całej kwoty na wycieczkę
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-12T00:40:42+01:00
A)
630-70=560
560 / 2 = 280
280 +70 = 350

odp. Kasia przeznaczyla 280 zł a marek 350zł

b)
100% = 630
x% = 280

630x =28000
x=44%

odp: Kasia przeznaczyła 44%
11 1 11