Dwie świnki ważyły łącznie 165 kg. Po pewnym czasie waga jednej z nich wzrosła o 10%, a drugiej o 4 %. Przyrost na wadze pierwszej świnki był o trzy razy większy od przyrostu wagi drugiej. Ile kilogramów przybyło na wadze każdej z nich?

3

Odpowiedzi

2010-02-12T08:03:57+01:00
A - masa pierwszej świnki
b - masa drugiej świnki

a + b = 165
10%a = 3*4%b |:%

a = 165 - b
10a = 12b

10(165 - b) = 12b
1650 - 10b = 12b
22b = 1650

b = 75
a = 165 - 75 = 90

10%a = 9
4%b = 3
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-12T08:05:59+01:00
Dwie świnki ważyły łącznie 165 kg. Po pewnym czasie waga jednej z nich wzrosła o 10%, a drugiej o 4 %. Przyrost na wadze pierwszej świnki był o trzy razy większy od przyrostu wagi drugiej. Ile kilogramów przybyło na wadze każdej z nich?

x-waga jednej świnki
y-waga drugiej świnki
x+y=165 kg
10%*x=3(4%*y)
x=165-y
10%(165-y)=3(4%*y)
0,1(165-y)=3(0,04*y)
16,5-0,1y=0,12y
0,22y=16,5 /0,22
y=75 kg
x=165-75=90kg
0,1*90=9 kg przybyło na wadze I śwince
0,04*75=3 kg przybyło drugiej śwince
3 3 3
2010-02-12T08:12:14+01:00
X- waga poczatkowa pierwszej swinki
y- waga poczatkowa drugiej swinki
x+y = 165
x= 165-y

1,1x - waga pierwszej swinki po wzroscie
1,04y - waga drugiej swinki po wzroscie
(bo wzroslo o 10% czyli wazyla 110% czyli 1,1, druga o 4% czyli wazyla 104% czyli 1,04)

0,1x = 0,04y * 3
0,1 (165-y) = 0,12y
16,5 - 0,1y = 0,12y
16,5 = 0,12y + 0,1y
16,5 = 0,22y /:0,22
y = 75
x = 165 - 75 = 90
1,1 * 90 = 99
1,04 * 75 = 78
99-90 = 9kg
78-75 = 3kg

Odp : pierwsza swinka przytyla 9 kg, druga 3 kg.
1 5 1