Stosując wzory skróconego mnożenia, rozłóż na czynniki wyrażenie:
a) x2 +4x +4
b)x2-6x+9
c)4x2+4x+1
d)9x2 + 6x + 1
e)25x2 - 40x + 16
f) 4x2 - 52x + 169
g)9x2 + 6\2x +2
h)25x2- 20\2x + 8
i) 3x2 - 2\15x +5
j) 7-6\7x + 9x2
k) 4|25 x2 - 4|5xy + y2
l) 3|4 x2 + 3\2x + 6
m) 0,04x4 + 0,48x2 + 1,44
n) 9|4 x2 + 1|4 y6 + 3|2 xy3

2.Stosując wzory skróconego mnożenia rozłóż wyrażenie na czynniki:
(x2+ x + 4)2 + 8x(x2 + x + 4) + 15x2

np. x2 = x do kwadratu
\2 = pierwiastek z dwóch
3|4 = ułamek
)2 = wszystko co w nawiasie do kwadratu

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-12T14:01:01+01:00
Zad.1
a) x² +4x +4 = (x+2)²
b)x²-6x+9 = (x-3)²
c)4x²+4x+1 = (2x+1)²
d)9x² + 6x + 1 = (3x+1)²
e)25x² - 40x + 16 = (5x-4)²
f) 4x² - 52x + 169 = (2x-13)²
g)9x² + 6√2x +2 = (3x+√2)²
h)25x²- 20√2x + 8 = (5x-2√2)²
i) 3x² - 2√15x +5 = (√3x-√5)²
j) 7-6√7x + 9x² = 9x²-6√7x+7 = (3x-√7)²
k) 4/25x² - 4/5xy + y² = 4/25x² - 20/25xy + y² = (⅖x-4/5y)²
l) 3/4x² + 3√2x + 6 = (√3/2x+√6)² - tego nie jestem pewna
m) 0,04x⁴ + 0,48x² + 1,44 = (0,2x²+1,2)²
n) 9/4x² + ¼y⁶ + 3/2xy³ = 9/4x²+6/4xy³+¼y⁶ = (3/2x+½y)²
2010-02-12T15:42:16+01:00
A)(x+2)²
b)(x-3)²
c)(2x+1)²
d)(3x+1)²
e)(5x-4)²
f)(2x-13)²
g)(3x+√2)²
h)(5x-2√2)²
i) (√3x-√5)²
j)(3x-√7)²
k)(⅖x-4/5y)²
l)(√3/2x+√6)²
m)(0,2x²+1,2)²
n)(3/2x+½y)²
2010-02-12T17:41:18+01:00
A) x² +4x +4 = (x+2)²
b)x²-6x+9 = (x-3)²
c)4x²+4x+1 = (2x+1)²
d)9x² + 6x + 1 = (3x+1)²
e)25x² - 40x + 16 = (5x-4)²
f)(2x-13)²
g)9x² + 6√2x +2 = (3x+√2)²
h)25x²- 20√2x + 8 = (5x-2√2)²
i) 3x² - 2√15x +5 = (√3x-√5)²
j) 7-6√7x + 9x² = 9x²-6√7x+7 = (3x-√7)²
k)(⅖x-4/5y)²
l) 3/4x² + 3√2x + 6 = (√3/2x+√6)²
m) 0,04x⁴ + 0,48x² + 1,44 = (0,2x²+1,2)²
n)(3/2x+½y)²