Odpowiedzi

2009-10-11T20:58:49+02:00
∆T=Tk-Tp, zatem podstawiamy to do wzoru Q=c x m x ∆T, co daje:
Q=c x m x (Tk-Tp)

Chcąc obliczyć Tk:
Q=c x m x (Tk-Tp) |: (c x m)
Q/(c x m) = Tk-Tp | +Tp
[Q/(c x m)] + Tp = Tk zatem wiemy, że:
Tk=[Q/(c x m)] + Tp

Chcąc obliczyć Tp
Q=c x m x (Tk-Tp) |: (c x m)
Q/(c x m) = Tk-Tp |-Tk
[Q/(c x m)] - Tk = -Tp |:(-1)
-[Q/(c x m)] + Tk = Tp zatem wiemy, że:
Tp = -[Q/(c x m)] + Tk
3 3 3
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-11T21:03:29+02:00
Q= cm∆T
Q= cm(tp-tk)
tp-temp.poczatkowa
tk - tempk koncowa
przykladowo na poczatku cialo mialo temp 10 C a oddalo tyle ciepla ze tep wyniosla -10 c czyli
Q = cm(10C - (-10C) ) = cm(10C + 10C) = cm20

Teraz przechodzimy do wyznaczania tp i tk
Q= cm(tp-tk) / cm
Q / cm = tp-tk
Q/cm +tk = tp
Tp = Q / cm + tk

Teraz Tk
2 pierwsze rownania tak samo jak w tp
Q/cm - tp = -tk
-Tk = Q/cm -tp / -1
Tk = -Q/cm + tp

7 4 7