Po obniżce ceny o 5 %lampa kosztuje 57zl.oblicz cenę lampy przed obniżką.o ile złotych obniżono jej cenę

rower kosztowal 600zl. po dwoch miesiacach cene obnizono o 8 %.oblicz ile kosztowal rower rower po obnizce

telewizor kosztowal 100zl cene obnizono o 30% oblicz cene telewizora po obnizce o ile zlotych obnizono jej cene

2

Odpowiedzi

2010-02-12T13:50:40+01:00
Po obniżce ceny o 5 %lampa kosztuje 57zl.oblicz cenę lampy przed obniżką.o ile złotych obniżono jej cenę

rower kosztowal 600zl. po dwoch miesiacach cene obnizono o 8 %.oblicz ile kosztowal rower rower po obnizce

telewizor kosztowal 100zl cene obnizono o 30% oblicz cene telewizora po obnizce o ile zlotych obnizono jej cene

1.
x-5%x=57
0,95x=57 /0,95
x=60
Lamka kosztowała 60 zł a cene obniżono o 3 zł

2.
600-8%*600=600-0,08*600
600-480=120
600-120=480zł
480 zł tyle kosztował
3.
100-30%*100=100-30=70
Telewizor kosztował 70 zł
Obnizono cene o 30 zł.
2010-02-12T13:54:26+01:00
Zad1
100%=x
95%=57
5700%=95%x
X=60zł
Odp. Cena lampy przed obniżką wynosi 60zł, cena lampy obniżono o 3zł

zad2
600=100%
X=92%
100%x=55200%
X=552zł

zad3
100= 100%
X=70%
7000=100x
X=70zł
Odp. Cena telewizora po obniżce równa się 70zł
Cenę obniżono o 30 zł