Odpowiedzi

2010-02-12T15:01:04+01:00
X - irysy
y - krówki
1/2x + 1/3y = 18 (tyle zniknęło z torebki)
1/2x = 2/3y (zostało tyle samo irysów, co krówek, została połowa irysów i 2/3 krówek)
2/3y + 1/3y = 18 (skoro 1/2x = 2/3y, to za 1/2x możemy podstawić 2/3y)
3/3y czyli 1y = 18
krówki 18
18/3 = 6 (tyle to 1/3 krówek)
2/3y = 6*2 = 12
1/2x = 2/3y
1/2x = 12
x = 24
Były 24 irysy i 18 krówek = 42 cukierki
Sprawdzenie:
Zniknęło 1/2 irysów: 24/2 = 12
Zniknęło 1/3 krówek: 6
Zniknęło 18 cukierków: 12+6
42-12-6= 42-18 = 24
2010-02-12T15:11:42+01:00
X-irysy
y-krówki

1/2x + 1/3y = 18
1/2x = 2/3y
2/3y + 1/3y = 18
1y = 18
krówek - 18
18/3 = 6
2/3y = 6*2 = 12
1/2x = 2/3y
1/2x = 12
x = 24
irysów - 24
24 irysów i 18 krówek = 42
42 - 12 - 6 = 42 - 18 = 24

odp.cukierków było 42, a po zniknięciu 18 zostało 24