Hej! Mam problem z zadaniem z matmy :( Mam nadzieję, że mi pomożecie! Treść jest poniżej!

Oblicz wartość liczbową wyrażenia:
a) 4x - (x + 6) + 4 dla x = 1/3,
b) (x2 + 1) - (x2 - 2) + 10 dla x = 2,2,
c) (a + 4b) - (5 + 2a) - (3b - 5) dla a = -0,1 i b = 0,2,
d) (-a2 + 2ab - 1) + (a2 - 4ab + 5) dla a = 1/4 i b = 2.
ps. x2 = x kwadrat
a2 = a kwadrat
Mam nadzieję, że uda wam się rozwiązać! ;-) Daję naj! :D

3

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-12T15:33:54+01:00
A) 4x - (x + 6) + 4 dla x = 1/3,
4x-x-6+4=3x-2
3x-2=3*1/3-2=1-2=-1

b) (x2 + 1) - (x2 - 2) + 10 dla x = 2,2,
x²+1-x²+2+10=13

c) (a + 4b) - (5 + 2a) - (3b - 5) dla a = -0,1 i b = 0,2,
a+4b-5-2a-3b+5=-a+b
-a+b=0,1+0,2=0,3

d) (-a2 + 2ab - 1) + (a2 - 4ab + 5) dla a = 1/4 i b = 2.
-a²+2ab-1+a²-4ab+5=-2ab+4
-2ab+4=-2*1/4*2+4=-1/4+4=-1/4+16/4=15/4
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-12T15:37:39+01:00
A)
4x - (x + 6) + 4
4x-x-6+4=3x-2

dla x = 1/3
3*1/3-2=1-2=-1

b)
(x² + 1) - (x² - 2) + 10
x² + 1- x²+2+10=13

dla x = 2,2,

c)
(a + 4b) - (5 + 2a) - (3b - 5)
a+4b-5-2a-3b+5=-a+b

dla a = -0,1 i b = 0,2,
0,1+0,2=0,3

d)
(-a² + 2ab - 1) + (a² - 4ab + 5)
-a² + 2ab – 1+ a² - 4ab + 5=-2ab+4

dla a = 1/4 i b = 2
-2(1/4*2)+4=-2*2/4+4=-1+4=3
2 3 2
2010-02-12T16:19:58+01:00
A)
4x - (x + 6) + 4
4x-x-6+4=3x-2
3*1/3-2=1-2=-1

b)
(x² + 1) - (x² - 2) + 10
x² + 1- x²+2+10=13

c)
(a + 4b) - (5 + 2a) - (3b - 5)
a+4b-5-2a-3b+5=-a+b
0,1+0,2=0,3

d)
(-a² + 2ab - 1) + (a² - 4ab + 5)
-a² + 2ab – 1+ a² - 4ab + 5=-2ab+4
-2(1/4*2)+4=-2*2/4+4=-1+4=3