1.W sklepie odzieżowym obniżona ceny marek o10% , a spódnie o 5%. Pan Andrzej kupił marynarkę i spodnie przed obniżką i zapłacił 440zł.Pan Bogdan kupił taki sam komplet po obniżce i zapłacił o 34zł mniej. Ile teraz kosztuje marynarka, a ile spodnie?

2.W wielkiej bitwie stoczonej przez wojska króla Eryka i króla Roderyka wzięło udział 3000rycerzy.Straty po obu stronach były ogromnie.Król Eryk stracił 30% swoich wojsk, a król Roderyk 60%.Ogółem zgineło 40%r5ycerzy. Z jakimi siłami rozpoczoł bitwę król Eryk, a z jakimi król Roderyk?

;))

2

Odpowiedzi

2010-02-12T15:59:34+01:00
1. 34zł :2 = 17 zł- 10 % czyli o tyle obniżone cena marynarki
17 *10 = 170 tyle kosztuje marynarka
a spodnie 440-170 = 270 tyle kosztuja spodnie
2.
2010-02-12T18:15:28+01:00
1. 34zł :2 = 17 zł- 10 % czyli o tyle obniżone cena marynarki
17 *10 = 170 tyle kosztuje marynarka
a spodnie 440-170 = 270 tyle kosztuja spodnie


2. x-rycerze Ekyka
y- rycerze Roderyka

x+y= 3000
0,30x + 0,60y =0,40 * 3000

x+y=3000 / *(-30)
0,30x + 0,60y =0,40 * 3000 / *100

-30x-30y = -90000
30x + 60y =40 * 3000

-30x-30y = -90000
30x + 60y = 120000

30y= 30000 / : 30
y =1000 x= 3000 -1000 = 2000
Odp. Rycerzy Eryka bylo 2000 a Roderyka 1000. Licze na naj.