Odpowiedzi

2010-02-12T15:52:28+01:00
C
wystepuje: świeze owoce i warzywa (czarna pozeczka, maliny, truskawki,kapusta,pomidory)
Ma właściwości bakterjobójcze bierze udział w procesie wytwarzania caił odpornościowych organizmu, wchłaniania żelaza
B2
wystepuje
produkty mleczne, wątroba, drozdze, jaja
rola:
warunkuje miedzy innymi właściwe funkcjonowanie narządu wzroki, odpowiada za stan skóry
B12
grzyby, żółtko jaj, wątroba, mleko.
odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego i pokarmowego

proszę:)
1 5 1
2010-02-12T15:53:34+01:00
Witamian C jest witaminą która pomaga chronić nasz organizm.

Witamina B2 jest to złożony organiczny związek chemiczny, pełniący w organizmie funkcję witaminy, której niedobór może powodować wadliwe działanie układu nerwowego i błon śluzowych.

Witamina B12 pełni w organizmie rolę regulatora produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Jego niedobór powoduje niedokrwistość.
2010-02-12T16:01:53+01:00
Witamina C:
-rola i źródła:
bardzo ważna witamina o rozległym działaniu. Między innymi niezvędna jest w systemie kolagenu, tworzeniu istoty podstawowej kości i zębów, a takrze we wchłanianiu żelaza i wzmacnianiu mechanizmów odpornościowych. Szybko ulega rozłozeniu w wysokich temperaturach. Podstawowe zrodla swieze owoce (cytrusowe, truskawki, czarna porzeczka)
- skutki niedoboru:
niewielki deficyt obniza odpornosc na przeziebienia, szkorbut

Witamina B2
-rola i źródła:
jest skladnikiem koenzymu FAD enzymu utleniajacego zwiazki organiczne w komórkach. Podstawowe źródła: wątroba, sery, jaja, pełne mleko
- skutki niedoboru
zapalenie skóry i pekanie kącikow ust, przy znacznych niedoborach obnizenie sprawnosci umyslowej

Witamina B12:
-rola i źródla
wspoltworzy niebialkowy skladnik m.in. enzymow przetwarzajacych zasady azotowe. Źródla: bakterie flory jelitowej, watroba, jaja
-skutki niedoboru
anemia zlośliwa na skutek zahamowania produkcji krwinek czerwonych
1 5 1