Zad.1
Klasa 6a spod szkoły wyruszyła o 8.30. O której wycieczkowicze dotrą do muzeum, jeśli wiadomo, że droga na przystanek tramwajowy zajmie im kwadrans,jazda tramwajem-pół godziny, a droga od przystanku do muzeum 20% całego czasu spędzonego na jeździe tramwajem i spacerze od szkoły do przystanku?
a) 9.00
b) 9.15
c) 9.24
d) 9.30


INFORMACJA DO ZADAŃ 2.-4.
Cennik biletów w muzeum:
bilet normalny-17 zł
bilet ulgowy-10 zł
plan muzeum-3 zł
Uwaga! W czwartki w godzinach 15.00-19.00 zwiedzanie muzeum jest bezpłatne.*
*Nie dotyczy wycieczek szkolnych i innych grup zorganizowanych.

zad.2.
Jaki procent ceny biletu normalnego stanowi cena biletu ulgowego?
a) 57,8%
b) 58,0%
c) 58,8%
d) 59,2%

zad.3
Jaki będzie całkowity koszt wycieczki do muzeum dla klasy 6a i opiekunów?
a) 284 zł
b) 285 zł
c) 287 zł
d) 289 zł

zad.4
Wskaż zdanie nieprawdziwe.
a) Trzy bilety ulgowe kosztują mniej niż dwa normalne.
b) W czwartek nie można kupić biletów ulgowych.
c) Bezpłatne zwiedzanie muzeum jest tylko jeden dzień w tygodniu.
d) Wycieczki zorganizowane nie mogą zwiedzać muzeum za darmo.

zad.3
1892r to która to połowa i wiek?
a) początek XVIII wieku
b) pierwsza połowa XVIII wieku
c) pierwsza połowa XIX wieku
d) koniec XIX wieku

zad.4.
Jak zapisuje się 1839-1906 cyframi rzymskimi?
a) MDCCCXXXIX-MCMVI
b) MCML-MCMVI
c) MDCCCXXXIX-MMXVI
d) IVIIIXLXIX-IXCVI

zad.5.
Gdzie szukałbyś wyjaśnienia słowa: "kubiści"?
a) w słowniku ortograficznym
b) w słowniku wyrazów obcych
c) w słowniku wyrazów bliskoznacznych
d) w słowniku polsko-angielskim

zad.6
W sklepiku muzealnym został wystawiony do sprzedaży, za cenę 150 zł, album obejmujący zbiór rysunków i grafiki polskiej. Po przecenie kosztował 120 zł. Ile procent wynosiła przecena?
a) 15%
b) 20%
c) 25%
d) 30%

prosze o wszystkie obliczenia...:)

2

Odpowiedzi

2010-02-12T19:09:42+01:00
1.45z20%=45*20/100=90/10=9 godzina
2b
2010-02-12T19:31:02+01:00
Zad1
15min+30min+x min
gdzie x
45min -100%
x min -20%
x= 45min razy 20% to wszystko podzielić przez 100%
x=9
15min+30min+9min=54min
8.30+54 min=9.24 czyli odpc
zad2
17zł - 100%
10zł -x%
x=
10zł x100% to wszystko podzielić przez 17zł
1000% / 17= 58,8 czyli odp c
zad3
wiesz co tego zadania się nie rozwiąrze bo nie wiadomo ilu jest uczniówi ilu opiekunów
ale przyjmując że było 20 ucznió i 5 opiekunów to 20x10=200 i 5x17=85
200+85=285 czyli odp b
zad4
a) tak
B)nie
c) tak
d) tak
zad3
odp d konic 19 wieku
zad4
odpowiedź c
zad5
odpowiedż b
zad6
150zł-100%
120zł -x%
x= 120zł rzy100% to wszstko podzielic przez 150zł
x=80%
czyli 100% - 80% =20% tyle została obniżona książka
odpowiedź b