Odpowiedzi

2010-02-12T18:08:49+01:00
Zad. 1
0,36 - chodzi chyba o 0,36 z calosci, czyli 36 %
Jezeli 36% to 5,94 to 100% to x
Robimy proporcje:
36% - 5,94
100% - x
x=100%*5,94/36%
Procenty sie skróca.
Wynik to 16,5
Liczba której 36% to 5,94 to liczba 16,5

Zad 2
Jezeli 8 lizaków kosztuje 9,60, a musimy wyliczyc ile kosztuje 6, nalezy podzielic cene przez ilosc lizaków
9,60/8 = 1,2zl
Wynika z tego ze jeden lizak kosztuje 1,2
wiec 6 lizaków to 6*1,2 = 7,2
Odp. Za 6 lizaków nalezy zaplacic 7,2

Symbole:
/ - podzielic
* - pomnozyc
;)
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-12T18:15:30+01:00
Zad 1.
0,36 to tak jak 36%
Bo 1 to 100%
0,5 to 50%

x- szukana liczba

Ze zadania wynika, że :
0,36 z x = 5,95

Układamy równanie "z" zastępując znakiem mnożenia
0,36 * x =5,94

Aby obliczyć x należy całe równanie podzielić przez ).36
0,36x*x-5,94 | :0,36
I obliczamy wartość szukanej liczby
x= 16,5

A więc szukana liczba to 16,5

Zad2

8 lizaków kosztuje 9,60
Trzeba znaleźć ile kosztuje :
a)i1 lizak
b) 6 lizaków

Obliczanie ceny 1 lizaka
9,60 :8= 1.2
Jeden lizak kosztuje 1,20 zł

Obliczanie kosztu zakupu 6 lizaków
1,20zł * 6= 7,20zł

Odp:Za 6 lizaków trzeba zapłacić 7,20zł.
1 5 1