Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-12T19:46:35+01:00
D, B = dziadek i Babcia teraz,
d, b = dziadek i babcia kiedyś tam,
a więc:
1. D+B=140 razem maja 140 lat teraz
2. D=2*b dziadek ma 2 razy więcej lat co babcia miała wtedy
3. d=B dziadek miał tyle lat co babcia ma teraz
4. D-B=d-b różnica wieku pozostaje ta sama
i dalej:
do 4. wstawiamy 'b' z 2. b=D/2 i 'd' z 3.: d=B
D-B=B-D/2
po przekształceniu:
3D=4B
do 1. wstawiamy D i mamy:
3D+3B=3*140=420
4B+3B=420
7B=420
B=60
D=140-60=80