Przedstw w jak najprostszej postaci:

a)8a+4b:4=
b) 9a+6:3=
c)a do kwadratu+5ab-b do kwadratu:-0,25=
d)5(a+b)-(b-a):2=
e)8a-4(1-a):4=
f)2(a+b-1)-(a-b):3=

Zapisz jak najprościej

a)3a+5a do kwadratu:a=
b)5ab+2a do kwadratu:a=
c)8ab+a(b+3a):3a=
d)7c do kwadratu+2c:0,5c=
e)x(2x+1)-5(x do kwadratu+2x):xy=
f)4x(5x+2y)-4x(5x+2xy):xy=

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-13T11:57:19+01:00
A]nie wiem, czy w liczniku jest 8a+4b, czy tylko 4b

(8a+4b):4=2a+b
8a+4b:4=8a+b

b](9a+6):3=3a+2
9a+6:3=9a+2

c](a²+5ab-5²):-0,25=-4a²-20ab+100
d]5(a+b)-(b-a):2=[5a+5b-b+a]:2=(6a+4b):2=3a+2b
e]]8a-4(1-a)]:4=(8a-4+4a):4=2a-1+a=3a-1
f]]2(a+b-1)-(a-b)]:3=(2a+2b-2-a+b):3
=(a+3b-2):3=⅓a+b-⅔


a](3a+5a²b](5ab+2a²):a=5b+2a
c]]8ab+a(b+3a)]:3a=(8ab+ab+3a²):3a=(9ab+3a²):3a=3b+a
d](7c²+2c):0,5c=14c+4
e]x(2x+1)-5(x²+2x):xy
[2x²+x-5x²-10x]:xy=(-3x²-9x):xy=-3x/y-9/y
f]4x(5x+2y)-4x(5x+2xy):xy=[20x²+8xy-20x²-8x²y]:xy=
(-8x²y+8xy):xy=-8x+8

4 2 4
2010-02-13T12:06:40+01:00
A)8a+b
b)9a+2
c)a*a+5ab-b*b-0,25=a+5ab-b-0,25
d)5:2
e)8a-4+4a:4=12a-4:4
f)2a+2b-2-(a-b):3=2a+2b-2-a+b=a+3b-2

a)8a*8a
b)5ab+2a*5ab+2a
c)8ab+b*a+3a:3a=8ab+b+2a
d)7c*7c+2c:0,5c=51c:0,5c
e)x(2x+1)-5x+2x:xy=3x-7x:xy=-4x:xy
f)20x+4x+2y-20x-4x+2xy:xy=0x+2y+2xy
3 2 3