1. Wymień po 4 przykłady składników odżywczych budulcowych, energetycznych i regulujących.
2. Spośród wymienionych produktów żywnościowych wybierz te które są głównym źródłem:
a) białek
b)sacharydów
c) tłuszczów

ziemniaki, jabłka, soja, kasza kukurydziana, ryż, mąka, śliwki, smalec, pieczeń wieprzowa, ryby, wędlina drobiowa, twaróg, oliwa z oliwek.

1

Odpowiedzi

2010-02-13T15:11:48+01:00
Energetyczne
-tłuszcze-kwasy tluszczowe
- maltoza
-sacharoza
-skrobia
budulcowych
białka np:
-fenyloalanina
-tryptofan
-walina
lizyna

regulujących.
-białka- enzymy
- witaminy
+wit K
+wit C


białek ryby pieczeń wieprzowa, , wędlina drobiowa, twaróg,soja
b)sacharydów ziemniaki jabłka ryz maka sliwki, kukurydziana kasza
c) tłuszczów oliwa z oliwek


13 3 13