Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-13T18:11:27+01:00
A-2(b-1)+2[-5(a+1)-0.5a]+2b=a-2b+2+2[-5a-5-o,5a]+2b=
a-2b+2-10a-10-1a=-10a-2b-8

jesli masz cos takiego
a(b-c)
to mnozysz a razy b i razy c
wychodzi cos takiego
ab-ac
Jednostki:
jesli mnozysz plus z plusem lub minus z minusem wynik jest dodatni, jesli plus z minusem wynik jest ujemny.
Nie możesz dodawać liczb z roznymi niewiadomomymi, np. 2a +2b - nie mozesz tego dodac.
Pamietaj o kolejnosci wykonywania działan.

To chyba wszystko :) jk masz pytania pisz na piv
  • Użytkownik Zadane
2010-02-13T18:35:06+01:00
Jeśli jest a(b-c)
to mnożysz a razy b i razy c i wychodzi nam ab-ac
w jakim kol wiek mnożeniu gdy jest ++ albo -- to wynik jest dodatni
a gdy jest - i + lub + i - wynik jest ujemny
Nie można dodawać liczb z rożnymi niewiadomymi, np. 6a +4b
a-2(b-1)+2[-5(a+1)-0.5a]+2b=a-2b+2+2[-5a-5-o,5a]+2b=
a-2b+2-10a-10-1a=-10a-2b-8
2010-02-13T21:01:32+01:00
A-2(b-1)+2[-5(a+1)-0,5a]+2b=

skoro masz 2 przed nawiasem mnożysz to przez liczby w nawiasie
to samo robisz z -5 i później z 2
2 - ( - -) dawają +

a-2b+1+2[-5a-5-0,5a] + 2b=a-2b+1-10a-10-2a+2b

dodajesz liczby zwykłe do siebie a "a" i "b"do siebie

-9-11a
"b"się redukują
a więc

a-2(b-1)+2[-5(a+1)-0,5a]+2b=-9-11a