Samochód pani Kowalskiej spala średnio 7,5 litra benzyny na sto kilometrów .Pani Czarnecka kupuje benzynę płacąc 4,49 za litr . Ile kosztuje benzyna na trasie o długości 160 km ?

Rozwiążcie do pon . !!
Proszę o dobre odpowiedzi , jesli nie jesteś pewny czy jest to dobra odp , lepiej nie pisz !!! Wybieram naj ! ; ]

3

Odpowiedzi

2010-02-13T18:23:39+01:00
7,5 litra×4,49zł=33,675zł=koszt przejazdu 100km

33,675zł-100km
x zł-160km
x=160×33,675:100
x=53,88zł
odp. koszt paliwa to 53,88zł
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-13T18:25:30+01:00
Skoro 7,5 litra starcza na 100 kilometrów to na jeden kilometr starcza:
7,5 : 100 = 0,075l

tyle pani Kowalska spala w ciągu jednego kilometra... na dystansie 160km spali więc:

0,075l * 160 = 12l

skoro za litr płaci 4,49 to za 12 litrów zapłaci dwanaście razy tyle:
4,49zł * 12 = 53,88zł
2 5 2
2010-02-13T18:34:12+01:00
160km - 100km = 60km
⁶⁰/₁₀₀ = ³/₅
³/₅ × 7,5l = 4,5l - tyle średnio spali samochód na 60 km
4,5l + 7,5l = 12l - tyle spali na 160km
12l × 4,49zł = 53,88zł
Odp: Pani Kowalska musi zapłacić za benzynę 53,88zł.