A) Cena netto pralki wynosi 2000zł, a stawka Vat wynosi 22%. O ile złotych zmniejszyłaby się cena brutto, gdyby stawkę VAT zmniejszono do 18%, a cena netto nie została zmieniona?

b) Cena netto wynajęcia pewnego pokoju hotelowego wynosi 80zł. Stawka VAT na usługi hotelowe to 7%. O ile procent wzrosłaby cena brutto wynajęcia pokoju, gdyny cena netto sę nie zmieniła, a stawkę Vt zwiększono do 15%?

Proszę o wszystkie obliczenia.

2

Odpowiedzi

2010-02-13T21:37:00+01:00
A)22% - 18% = 4%
4% * 2000 = 80zł

Odp. Po obniżce VAT cena brutto zmniejszyłaby się o 80 zł.

b)15% - 7% = 8%
8% * 80 = 6,4 zł

Odp. Po podwyżce VAT cena brutto zwiększyłaby się o 6,4 zł.

to jest jeden ze sposobów
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-13T21:38:52+01:00
A)
netto - 2000zł
brutto 22% VAT - 2000+(22%*2000) =2440zł

netto - 2000zł
brutto 18% VAT - 2000+(18%*2000)=2360zł

2440-2360= 80zł
Odp. Gdyby stawka VAT wynosiła 18%, to cena brutto byłaby o 80 zł niższa.

b)
netto - 80zł
brutto 7% VAT - 80+(7%*80) = 85,6

netto - 80zł
brutto 15% VAT - 80+(15%*80) = 92
Odp. Gdyby stawka VAT za usługi hotelowe wynosiła 15%, to cena brutto za wynajęcie pokoju wynosiłaby 92zł.
1 5 1