Nie moze mi wyjsc sprawdzenie no zal!!! (układy równań)
L1 = (4 i 4/7 - 1)^2 - (2 i 6/7 - 3)^2
(co ja tu zle robie => moje rozwiazanie) =
(3 i 4/7)^2 + (1 i 6/7)^2= 625/49 + 169/49 = 794/49

P1 = (4 i 4/7 - 2 i 6/7)(4 i 4/7 + 2 i 6/7)
(co ja tu zle robie => moje rozwiazanie) =
(32/7 - 20/7)(32/7+20/7) = 12/7 * 52/7 = 624/49

Równanie jest dobrze rozwiazane, zgodnie z ksiazka i podstawione do spr tez dobrze.

1

Odpowiedzi

  • Roma
  • Community Manager
2010-02-13T21:58:35+01:00
L1 = (4⁴/₇ - 1)²- (2⁶/₇ - 3)² = (3⁴/₇)² - (-¹/₇)² = (²⁵/₇)² - ¹/₄₉ = ⁶²⁵/₄₉ - ¹/₄₉ = ⁶²⁴/₄₉

P1 = (4⁴/₇ - 2⁶/₇)(4⁴/₇ + 2⁶/₇) = (³²/₇ - ²⁰/₇) (³²/₇ + ²⁰/₇) = ¹²/₇ * ⁵²/₇ = ⁶²⁴/₄₉

Twój błąd
2⁶/₇ - 3 = -¹/₇
a nie jak napisałeś 1⁶/₇